SLIMMER DOOR APENKOOIEN (JUNGLE CHASE)!

Onlangs verscheen een leuk artikel in de krant, met de titel: Eureka! Slimmer door apenkooien. Erik Scherder, een hoogleraar neuropsychologie aan de VU, vertelt over zijn eurekamoment. Hij zegt: bewegen is ontzettend goed en belangrijk en dit zou op scholen serieuzer genomen moeten worden. Apenkooien bijvoorbeeld, brengt vele voordelen met zich mee. Natuurlijk hebben wij onze enige echte Jungle Chase, een apenkooi-belevenis die je nog niet kent. Uit het artikel blijkt dat apenkooien goed en gezond is voor jou! Wat willen we nog meer?! Lees hieronder een samenvatting van het artikel.

Erik Scherder (66), hoogleraar neuropsychologie aan de VU, stelt dat we veel te veel stil zitten. Al dat stil zitten heeft een slechte invloed op onze conditie en cognitie, zeker voor kinderen. We moeten in beweging komen!

Er zijn veel negatieve gevolgen van ‘niet bewegen’, zoals diabetes-2 op een jonge leeftijd. Maar op de een of andere manier is het gymnastiekonderwijs op scholen tot een minimum gebracht. Scherder vindt dit onbegrijpelijk. 2 keer per dag een half uur bewegen, daar moeten scholen naar streven. Zo zal de concentratie van kinderen verbeteren en zal de aandacht tijdens de lessen alleen maar beter worden.

Complex bewegen, zoals apenkooien, zorgt voor een netwerkactivitatie in de hersenen dat vervolgens bijdragen levert aan andere cognitieve kwaliteiten. Bij apenkooien spelen plannen en coördineren een rol en ook de kleine hersenen doen mee. Tijdens het apenkooien worden netwerken gebruikt die je ook tijdens het oplossen van sommen gebruikt, maar dan op een totaal andere manier.

Zenuwcellen die telkens op een andere manier worden aangestuurd, werken het beste. Bewegen gebeurt altijd op een andere manier en is daarom ontzettend goed voor je!

Je beweging vind je in Jungle Chase. Het blijkt goed en gezond te zijn voor jou! Wanneer zien we jou verschijnen?

Jungle Chase